Akreditif Süreci

Akreditif Süreci
Akreditif işleyişi tahmin edilenin aksine gerektiğince kolay çalışan bir prosestir. Bu proses ortamında genel mantık, akreditif doğrultularının üzerlerine düşen sorumluluklarını doğru bir şekilde ve akreditifte dilenen vakit ortamında yerine getirmeleridir. Aşağıda akreditif düzeneğinin işleyişini başından sonuna kadar daha detaylı bir biçimde görebilmekteyiz.

a) İlk aşamada dışalımçı ve ithalatçı aralarında alım-satım sözleşmesi düzenler ve ödeme şeklinin akreditifli olacağını belirlerler. Bu sözleşme doğrultular arasında imzalanacak bir uyuşma olabileceği gibi, proforma faturalar da sözleşme aracı olabilir. Sadece sözleşme varsa, proforma faturada yer alan bütün detaylar sözleşmede de yer almalıdır.

b) Her iki doğrultu arasında varılan mutabakat sonucunda, ithalatçı (amir), bankasına (amir banka), dışalımçı (lehdar) lehine akreditif açılması amacıyla müracaatte bulunur.

c) Akreditif açılmasının sonrasında amir banka akreditifin açıldığını dışalımçının ülkesindeki muhabir bankasına haber verir.

d) Muhabir banka da akreditifi inceleyerek dışalımçıya akreditifin açıldığına dair ihbarda bulunur.

e) İhbarı alan dışalımçı, akreditif şartlarına göre hareket eder, sözleşme hususu malları tespit edilen vakit içersinde ithalatçıya gönderir.

Bunu da oku :  Serbest Bölgeler
f) Bu prosedürü yapar iken aynı vakitte da mallarla alakalı belgeleri muhabir bankaya teslim ederek dışalım bedelinin (akreditifte belirti edilen ödeme şekline göre) kendine ödenmesini talep eder.

g) Muhabir banka da kendine ibraz edilen belgelerin akreditif şartlarına ideal olup olmadığını inceler ve ideal bulduğunda da kendi römiz mektubunu da ekleyerek amir bankaya gönderir.

h) Amir banka da kendine gönderilen belgeleri inceler ve ideal bulunması halinde da ithalatçıya açıklamada bulunur.

ı) İthalatçının akreditif açma şekline göre alakalı hesabı borçlandırılır ve tahsilat yapılır. Akreditif hususu belgeler ithalatçıya teslim edilir.

i) Belgeleri teslim alan ithalatçı da belgeleri ibraz ederek malları gümrükten çeker.

Akreditifin Tarafları:
Akreditif asli olarak dört doğrultulu bir işlemdir;

Amir (İthalat yapan): Akreditif açan doğrultu, yani alıcı doğrultu amir olarak adlandırılır. Satıcı ile yaptığı mal alım uyuşmasına ideal şartlarda akreditifi açmak amacıyla bankasına talimat verir.

Amir Banka: Alıcının müracaatı ile akreditifi işleme koyan bankadır. İhracatçının lüzumlu belgeleri kusursuz teslim etmesi halinde akreditif bedelini ithalatçı adına ödeme yükümlülüğü tespit edilen doğrultutır.

7 Aralık 2023 tarihinde yayınlandı, 431 kez okundu

En Çok Okunan Yazılar

  • MENŞE BEYANINDAKİ GELİŞMELER
    MENŞE BEYANINDAKİ GELİŞMELER
    7 Aralık 2023

    Menşe kanıt belgelerinin gümrüğe beyanı/veya beyan edilmemesi uzun bir vakitdir gümrük camiasının gündeminde. Bilindiği üzere prosedüriş dönemde iki d...

  •  İthalat Nasıl Yapılır ?
    İthalat Nasıl Yapılır ?
    7 Aralık 2023

    Günümüzde iletişim yollarının ucuzlaması ve çeşitlenmesi neticesinde en uzaktaki nokta bile bize bir adım kadar yaklaşmıştır. Herkesin kullandığı k...

  •  Tek Pencere Sistemi
    Tek Pencere Sistemi
    7 Aralık 2023

    Bir dışalım ya da dışalım prosedürü yalnızca bir alım satım ve gümrükte tahsil edilen vergilerden ibaret bir prosedür değildir. Bir dışalım ya da dışa...

  • İstanbul Gümrük Adresleri
    İstanbul Gümrük Adresleri
    7 Aralık 2023

    İstanbul Gümrük Adresleri...

  •  Akreditif Türleri
    Akreditif Türleri
    7 Aralık 2023

    a) Kabili Rücu (Dönülebilir) Akreditif (Revocable L/C) Dönülebilir akreditif, lehdara önceden haber verilmeksizin herhangi ...

Tüm Yazılar »